Kinkun rasva ei kuulu viemä­riin — kierrätä joulun ajan paistin­ras­vat oikein

Kinkun tai muiden joulun ajan herkku­jen paisto­ras­vaa ei tule kaataa viemä­riin tai vessan­pönt­töön. Rasva jähmet­tyy viemä­rissä ja muodos­taa vähitel­len rasva­tu­kok­sen. Viemä­rei­hin kerty­nyt rasva aiheut­taa myös hajuon­gel­mia ja houkut­te­lee rottia. Jähmet­ty­nyt rasva on yleisin syy kotien viemä­ri­tu­kok­siin.

Joulu­kin­kun paistin­ras­van voi kierrät­tää joko ruoan­lai­tossa, jätteenä tai kompos­tissa

  • Jos laitat kinkun paisto­ras­van sekajät­tee­seen, valuta juokseva rasva esimer­kiksi maito­purk­kiin tai muovi­ra­si­aan. Sulje pakkaus tiiviisti ja laita pakkaus sekajät­tee­seen.
  • Jähmet­ty­neen kinkun rasvan voi laittaa biojät­tee­seen.
  • Kinkun rasvan voi kaataa kompos­to­riin. Muilla hävitys­ta­voilla rasva pitää ensin jäähdyt­tää, mutta kompos­to­rin kanssa toimi­taan päinvas­toin eli rasva kaade­taan kompos­to­riin lämpi­mänä. Kun joulu­kin­kun paisto­rasva on kaadettu kompos­to­riin, kannat­taa sen päälle laittaa uutta kuivi­ketta. Kuivike toimii eristeenä ja suojaa lämmintä kompos­ti­mas­saa.

Kierrä­tys­oh­jeita voi kinkun paistin­ras­van lisäksi käyttää myös esimer­kiksi kalkku­nan ja kalan paistin­ras­voille sekä kaikille kasvi­pe­räi­sille rasvoille.

Uutiset